Ένα από τα πιο κοινά γαστρεντερικά προβλήματα του πεπτικού συστήματος των κατοικίδιων είναι η δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να επηρεάσει τα κατοικίδια όλων των φυλών και ηλικιών, αν και είναι πιο σύνηθες να εμφανίζεται σε κατοικίδια μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Δυσκοιλιότητα είναι η δυσκολία ή η μειωμένη συχνότητα αφόδευσης που οδηγεί στην συσσώρευση κοπράνων στο παχύ έντερο. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να γίνει μη αντιστρέψιμη και το έντερο να μπλοκαριστεί εντελώς από μια ξηρή μάζα κοπράνων. Αν και η δυσκοιλιότητα πολλές φορές είναι παροδική δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθεί. Αν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση, μπορεί να προκαλέσει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Η δυσκοιλιότητα είναι αρκετά συχνή στους σκύλους και πιο σπάνια στις γάτες. Τις περισσότερες φορές μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι από τους ιδιοκτήτες. Αν όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο ή γίνει χρόνιο, πρέπει να επέμβει κτηνίατρος.
Αίτια της δυσκοιλιότητας του κατοικίδιου:
Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας των κατοικίδιων:
Αν το κατοικίδιο σας δεν έχει αφοδεύσει για δύο ή περισσότερες ημέρες, αυτό είναι συχνά ένα σημάδι ότι πάσχει από δυσκοιλιότητα. Πρόσθετες ενδείξεις περιλαμβάνουν έντονη προσπάθεια, σκύψιμο ή δυσαρέσκεια κατά την αφόδευση.
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες δυσκοιλιότητας στα κατοικίδια είναι παρόμοιες μ’ αυτές των ανθρώπων. Σε περιπτώσεις ήπιας εμφάνισής της, το κατοικίδιο σας ενδεχομένως να μην καταναλώνει αρκετές ίνες μέσω της διατροφής του. Επίσης, αν το κατοικίδιο σας είναι υπέρβαρο ή δεν ασκείται τακτικά, η ίδια η έλλειψη δραστηριότητας μπορεί να περιορίζει την ελεύθερη κίνηση των κοπράνων μέσα στο έντερο.
Κάποιες άλλες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα είναι οι παρακάτω:
1) Κατάποση δύσπεπτων υλικών: μαλλιά, κόκκαλα, πλαστικά, σκουπίδια.
2) Έλλειψη νερού.
3) Άγχος, αλλαγή ρουτίνας, έλλειψη κατάλληλου μέρους για αφόδευση, πόνος στο ορθό ή στην περιοχή του πρωκτού, ορθοπεδικό πρόβλημα που εμποδίζει το ζώο από το να πάρει στάση αφόδευσης.
4) Απόφραξη παχέος εντέρου: ενδοαυλικοί όγκοι, εκκόλπωμα του ορθού, στένωση, ξένο σώμα, κοκκίωμα.
5) Ασθένειες
6) Φάρμακα κλπ
Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια έχουν ένα είδος «προγραμματισμού» στις φυσικές τους ανάγκες. Συνήθως, οι κενώσεις των κατοικίδιων είναι μία ή δύο την ημέρα. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά έχει σημασία να παρακολουθείτε τη συχνότητα των κενώσεων του τετράποδου φίλου σας. Με τον καιρό η συχνότητα, η συνέπεια και η προσπάθεια που απαιτείται στην κάθε κένωση του κατοικίδιου σας μπορεί να σας βοηθά στο να εντοπίζετε πιθανά προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Όταν αποκτήσετε μια άποψη της γενικής εμφάνισης των κοπράνων του κατοικίδιου σας, θα παρατηρήσετε πως αφενός μεν η κένωση ενός δυσκοίλιου κατοικίδιου είναι πιο αργή και απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια, αφετέρου δε πως τα κόπρανα είναι μικρότερα, σκληρότερα και πιο σκουρόχρωμα από το φυσιολογικό. Αν πρόκειται για σκύλο και τον βγάζετε βόλτα, (έχοντας μαζί σας πλαστικές σακούλες για τη συλλογή των κοπράνων του) η προαναφερθείσα παρατήρηση είναι ευκολότερη για σας.
Δημοφιλείς αναζητήσεις: Vegetarian, Christopherus, Vegeterian Τροφή Σκύλου, Τροφή για Σκύλους, Χορτοφαγική διατροφή σε σκύλους, Λιχουδιές