Διατροφή & Συστατικά (Πηγές Θρεπτικών Συστατικών Φυτικής Προέλευσης)

Οι διατροφικές ανάγκες των σκύλων επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η φυλή, το επίπεδο δραστηριότητας, η ηλικία, το μέγεθος και το φύλο. Η διατροφή τους απαιτεί, μεταξύ άλλων, πρωτεΐνες καλής ποιότητας, μέταλλα και υδατάνθρακες που προσφέρουν ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττά σάκχαρα και λίπος. Οι σκύλοι είναι παμφάγα ζώα και μπορούν να προσαρμοστούν καλά σε μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή. Τόσο οι σκύλοι, όσο και οι άνθρωποι έχουν ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και όχι σε συγκεκριμένα συστατικά.
Ο συνδυασμός διαφορετικών συστατικών φυτικής προέλευσης μπορεί να προσφέρει ένα υγιές και ισορροπημένο προφίλ θρεπτικών συστατικών στις σωστές αναλογίες. Μια πλήρης χορτοφαγική σύνθεση τροφής μπορεί να παρέχει στον σκύλο όλα τα αμινοξέα και τις πρωτεΐνες που χρειάζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες του.


Πηγές θρεπτικών συστατικών φυτικής προέλευσης
Τα φυτικά τρόφιμα (όσπρια, λαχανικά, έλαια, καρποί) είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα όσπρια είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα τροφίμων φυτικής προέλευσης, τα οποία αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Συγκεκριμένα, ο αρακάς είναι πηγή ασβεστίου και μαγγανίου και οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και χαλκό.
Επίσης, οι σκύλοι, τόσο στο στάδιο της ανάπτυξης, όσο και κατά την αναπαραγωγική περίοδο, έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις σε Ω-3 και Ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ορισμένα θαλάσσια φύκη, είναι πλούσια σε  Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ορισμένα είδη ψαριών που τρέφονται με τα συγκεκριμένα φύκη, αποτελούν πλούσιες πηγές αυτών των λιπαρών οξέων. Έτσι, αποτελούν μια χορτοφαγική επιλογή διατροφής, εναλλακτική των ψαριών.

 

 

Πηγές:
www.ygeiamou.gr
www.pfma.org.uk

Διατροφή & Συστατικά (Χορτοφαγική Διατροφή Στον Σκύλο & Στη Γάτα)

Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν πολύ συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες που επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η φυλή, το επίπεδο δραστηριότητας, η ηλικία, το μέγεθος και το φύλο. Η διατροφή τους απαιτεί, μεταξύ άλλων, πρωτεΐνες καλής ποιότητας, μέταλλα και υδατάνθρακες που προσφέρουν ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττά σάκχαρα και λίπος. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι διατροφικές ανάγκες μεταξύ γάτας και σκύλου είναι διαφορετικές, καθότι  τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι έχουν εξελιχθεί διαφορετικά και η φυσιολογία και οι ανάγκες τους είναι πολύ συγκεκριμένες για το είδος τους.


Vegeterian διατροφή στον σκύλο

Οι σκύλοι είναι παμφάγα ζώα και μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να προσαρμοστούν σε ένα πλήρες και ισορροπημένο vegetarian διαιτολόγιο. Παρόλα αυτά, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή διότι, αν και τα φυτικά τρόφιμα μπορεί να περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά, αυτά δεν αξιοποιούνται στο σώμα τους όπως τα αντίστοιχα ζωικής προέλευσης. Οι vegetarian πλήρεις τροφές για σκύλους που κυκλοφορούν στο εμπόριο αποτελούν τον ασφαλέστερο τρόπο για χορτοφαγική διατροφή. Πάντα σε μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να συμβουλευτούμε πρώτα τον κτηνίατρό μας ή έναν κτηνίατρο διατροφολόγο. 


Vegetarian διατροφή στη γάτα

Η γάτα είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγο θηλαστικό και έχει ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις, που καλύπτονται μόνο από ζωικές πηγές, γι' αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά πριν επιλέξουμε την vegetarian διατροφή για τη γάτα μας. Πάντα σε μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να συμβουλευτούμε πρώτα τον κτηνίατρό μας ή έναν κτηνίατρο διατροφολόγο. 


Σπιτική vegetarian διατροφή στον σκύλο και στη γάτα

Σύμφωνα με μελέτες, είναι δύσκολο και επισφαλές να φτιαχτεί σπιτική vegetarian διατροφή, ιδιαίτερα για τις γάτες, καθώς δεν μπορεί να είναι ισορροπημένη με αυτή τη μέθοδο.
Ύστερα από έρευνα σε 86 σκύλους που τρέφονταν με σπιτική vegetarian διατροφή στη Γερμανία, στην Ελβετία και στο Βέλγιο διαπιστώθηκε ότι σε πάνω από το 50% των σκύλων η διατροφή τους ήταν ελλιπής σε πρωτεΐνες, απαραίτητα αμινοξέα, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη D και B12. Οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία του ζώου.


Vegan διατροφή στον σκύλο και στη γάτα

Οι vegan τροφές (χωρίς προϊόντα ζωικής προέλευσης) θα πρέπει να ελέγχονται πολύ προσεκτικά από έναν κτηνίατρο ή κτηνίατρο διατροφολόγο, καθώς μπορεί να είναι ανεπαρκείς σε αργινίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, τρυπτοφάνη, ταυρίνη, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε μια τέτοια επιλογή διατροφής, προκειμένου να υπάρχει διατροφική επάρκεια και γευστικότητα.


Διαφορά μεταξύ vegeterian και vegan διατροφής:

Στην vegeterian διατροφή δεν περιλαμβάνονται το κρέας, το ψάρι, τα οστρακοειδή, τα μαλακόστρακα (όπως γαρίδες ή καβούρι) ή ζωικά υποπροϊόντα (όπως ζελατίνη). Ενώ, στη vegan διατροφή δεν περιλαμβάνεται κανένα προϊόν το οποίο προέρχεται από ζώα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών.


Πηγές θρεπτικών συστατικών φυτικής προέλευσης

Τα φυτικά τρόφιμα (όσπρια, λαχανικά, έλαια, καρποί) είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα όσπρια είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα τροφίμων φυτικής προέλευσης, τα οποία αποτελούν πηγή πρωτεΐνης πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Συγκεκριμένα, ο αρακάς περιέχει ασβέστιο και μαγγάνιο, οι φακές σίδηρο και χαλκό, και τα ρεβίθια μαγνήσιο και κάλιο.


Σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την γάτα

Οι γάτες έχουν υψηλές απαιτήσεις σε πρωτεΐνες και αμινοξέα τα οποία το σώμα τους διασπά πολύ γρήγορα. Αν οι πηγές πρωτεϊνών και αμινοξέων εξαντληθούν ο οργανισμός τους δεν είναι σε θέση να μειώσει τον ρυθμό διάσπασής τους, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητες σε διατροφικές ελλείψεις.

Η ιδιαίτερη σημασία της ταυρίνης (ένα αμινοξύ που βρίσκεται αποκλειστικά σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης) στη διατροφή της γάτας είναι καλά τεκμηριωμένη. Είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τις γάτες και η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση ή/και καρδιακή ανεπάρκεια. Οι γάτες έχουν ελάχιστη ικανότητα να συνθέτουν επαρκή επίπεδα ταυρίνης για την κάλυψη των αναγκών τους και συνεπώς πρέπει να την προσλάβουν από την τροφή τους και συγκεκριμένα αποκλειστικά από ζωικής προέλευσης προϊόντα. 

Το αραχιδονικό οξύ, ένα από τα απαραίτητα Ω6 λιπαρά οξέα για τον οργανισμό της γάτας, το οποίο διατίθεται μόνο από ζωικές πηγές, μαζί με την προσχηματισμένη βιταμίνη Α (ρετινόλη), αποτελούν άλλα δύο παραδείγματα θρεπτικών ουσιών που οι γάτες πρέπει να τις προσλαμβάνουν από την τροφή τους και συγκεκριμένα αποκλειστικά από πηγές ζωικής προέλευσης. Οι γάτες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν επαρκείς ποσότητες της πρόδρομης δραστικής ουσίας (βήτα-καροτένιο) από την οποία συντίθεται η βιταμίνη Α και βρίσκεται στα λαχανικά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να είναι τόσο επιζήμια όσο και η έλλειψή της. Επίσης, η πρόσληψη της Βιταμίνης B12 είναι σημαντική για τις γάτες και ανευρίσκεται μόνο σε συστατικά ζωικής προέλευσης.

Παρότι υπάρχουν διαθέσιμα συνθετικά συμπληρώματα διατροφής, αυτά μπορεί να διαφέρουν ως προς τη βιοδιαθεσιμότητα και δεν υπάρχει περιθώριο λάθους.

Χορτοφαγική διατροφή σε σκύλους με τροφικές αλλεργίες

Ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τετράποδοι φίλοι μας, ιδιαίτερα οι σκύλοι, είναι οι αλλεργίες. Αυτές μπορεί να οφείλονται, είτε σε περιβαλλοντικά, είτε σε διατροφικά αίτια. Στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας, η οποία οφείλεται σε κάποιο συστατικό της τροφής, ο υπεύθυνος αιτιολογικός παράγοντας, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι κάποιο είδος πρωτεΐνης. Οι πιο κοινές πρωτεΐνες που φαίνεται να προκαλούν αλλεργίες στα κατοικίδια, προέρχονται από το κοτόπουλο, το μοσχάρι και τα σιτηρά, συστατικά συχνά απαντώμενα στις συνθέσεις των περισσότερων ζωοτροφών.
Για την αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας και τον εντοπισμό της υπεύθυνης πρωτεΐνης που την προκαλεί, συνήθως ο κτηνίατρός μας θα προχωρήσει σε ένα διατροφικό πλάνο «αποκλεισμού» ορισμένων συστατικών της τροφής και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μας παραπέμψει στην επιλογή μιας χορτοφαγικής τροφής, η οποία δεν περιέχει ζωικές πρωτεΐνες.
 
ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ:

Οι γάτες και οι σκύλοι, τόσο στο στάδιο της ανάπτυξης, όσο και κατά την αναπαραγωγική περίοδο, έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις σε Ω-3 και Ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ορισμένα θαλάσσια φύκη, είναι πλούσια σε  Ω-3 και Ω-6, άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ορισμένα είδη ψαριών που τρέφονται με τα συγκεκριμένα φύκη, αποτελούν πλούσιες πηγές αυτών των λιπαρών οξέων. Έτσι, αποτελούν μια vegeterian/vegan επιλογή διατροφής, εναλλακτική των ψαριών.

 

 

Πηγή: www.pfma.org.u

expand_less